Rundbuet Hytte

Mål:
Højde: 1,1 m.
Dybde: 1,5 m.
Bredde: 2,7 m.
Indre mål: Dybde og højde minus 5 cm.

Materialer:
Isolering: 4,5 cm. Glasuldsisolering.
Plader: 1 mm. Galvaniseret plade.
Elementer: Trykimprægneret træ og massiv plast reglar ved døren.

Rundbuet farehytter (avanceret viden):
Vores rundbuet farehytte er, hvad vi kalder den mest rentable hytte på markedet pt. Den har en lang række fordele som andre hytte modeller ikke tilbyder. Vi har haft et stort fokus på at gøre det let at manøvre grisen ud af hytten. Hytten er nemlig mere kvadratisk end rektangulær, hvilket gør at man kan tvinge grisen ud, uden at soen fryser sig op i et hjørne hvor man ikke kan nå den.

Faconen af hytten har også den fordel, at soen ikke er tvunget til at lægge sig på en bestemt måde, men i stedet kan lægge sig som den vil inde i hytten. Dette har ikke nogle praktisk fordele, men grisen har et valg, hvilket har nogle etiske fordele af hensyn til dyrevelfærd.

Vi isolerer ikke gavlene. Dette er der flere grunde til. Den største er at vi er omkostningsfokuseret, hvilket vil sige, at vi gør meget for at holde omkostningerne nede, hvilket har indflydelse på salgsprisen. Men også fordi vi mener, at gavlisolering er unødvendigt når vi benytter os af plastelementer i gavlene. Metal danner kuldebroer, som gør, at det nærmere tiltrækker kulde, hvilket plast ikke gør. Derfor er det ikke nødvendighed at isolere gavlene.

Vi benytter ikke kun plast, for at holde omkostningerne nede ,men også fordi materialet har nogle praktiske fordele. Vi kunne have valgt trægavle, men dette har vi erfaret ikke er en god idé. Plast er i sig selv relativ isolerbar sammenlignet med metalliske elementer, så derfor ser vi det mest rentabelt at benytte plast. Derudover er der intet der nedbryder plast, udover solen; men solen påvirker kun plastens form, derfor benytter vi os også af stabiliseringsreglar, for at undgå at plasten afviger.

Vores vandrette stabiliserings reglar, (gavl reglarne), er af massiv plast, hvilket reducerer støjen når man påsætter døren. Dette er praktisk hvis man lukker for grisene i smug, så der ikke bliver skabt opmærksomhed hos de andre søer på marken. Udover plastreglarne som vi bruger vandret i frontgavlen, benytter vi trykimprægneret træ til at opretholde strukturen og stabiliseringen i hytten, samt til stabilisering af plastgavlene.

Vi har optimeret hyttens struktur, som gør, at hytten er mere solid. Vi har tilsat en stærk ramme i bunden, der har en vinkel, der gør hytten meget stærkere. Når man fx løfter hytterne i løftebeslagene, kan de godt vride sig. Derfor har vi tilføjet vinkler i bunden. Endvidere bruger vi 1 mm. galvaniseret plader til hyttens sider, hvilket gør hytten mere modstandsdygtig mod vind, vejr og soen.

Den rundbuede hytte har også den fordel, at smågrisene ofte vil gemme sig, eller ligge i ly i venstre side af hytten. Her er varmest og det ikke trækker ind på dem. Når smågrisene befinder sig der, er risikoen også mindre for at de bliver lagt ihjel, da soen ikke kan smide sig oven på dem, da smiget gør det svært for soen at lægge sig ned med det samme.